Sydnorge

Vy längs båtturen på Lysefjorden.

Sydnorge

Du kommer att förundras av vårt västra grannland. Pärlor som Kristiansand, Flekkefjord, Stavanger och Lysefjorden.

Dag 1 Hemorten – Kristiansand
Färden går upp genom Bohuslän. Ombord på Color Lines fartyg som tar oss över Skagerrak, mellan Strömstad och Sandefjord, njuter vi av båtresan till vårt grannland. Efter ankomsten till Sandefjord följer vi den Norska kusten söderut till Kristiansand som är vårt mål för dagen. Middag på hotellet, och sedan kvällen fri för egna strövtåg.

Dag 2 Kristiansand – Stavanger
Efter frukost och utcheckning går färden vidare via den vackra kustvägen mot Stavanger. Lunchpaus i idylliska Flekkefjord. Vi får under eftermiddagen en underbar naturupplevelse på vår väg som klättar utefter klipporna, genom tunnlar och utefter fjordar för att sedan komma ut på slättlandskap. Vi bor på centralt hotell i Stavanger. Staden har gamla anor beträffande fiske och konserver, och sedan 30 år tillbaka är det Norges oljehuvudstad. Passa på att förlora dig i den gamla delen av Stavanger när du är där. Alla husen är målade i vitt och gatorna är gjorda av kullersten. Sedan kan du gå till den gamla delens motsats: Färgegatan. Det är en liten gågata där alla hus är målade i olika färger, här kan du titta in i butiker eller ta en fika och titta på folk. 

Dag 3 Stavanger
En heldag i Stavanger! Du kan strosa omkring i den vackra staden, besöka den lilla "blomsterön" Flor och Fjaere, eller Oljemuseet, eller / och så kan du följa med på en utflykt

Utflykt till Preikestolen
Den berömda Preikestolen 604 meter över Lysefjorden, en fyrkantig klippa som sticker ut från berget. Vandringsleden till Preikestolen är åtta kilometer lång och tar ca fyra timmar, fram och tillbaka. Turen har en höjdskillnad på cirka 500 meter, och vissa delar är branta. Svårighetsgraden räknas som medelsvår, så det är bra att ha lite erfarenhet av att vandra i brant terräng. Utflykten kostar 200 SEK. 

    

Dag 4 Stavanger – Vrådal
En av höjdpunkterna på resan – Lysefjorden. Vi åker med fjordbåten som tar oss hela vägen genom Lysefjorden. Vi glider fram på fjorden och under färden kan du titta upp på Preikestolen 604 meter. Glöm inte att också titta upp på Kjeragbolten! Det är en bumling på fem kvadratmeter, som sitter fastkilad i en bergsskreva nästan en kilometer ovanför fjorden. Härifrån åker vi med vår buss via 28 hårnålskurvor upp på högplatån. Lunchpaus vid Restaurang Örneredet. Vi njuter sedan av fjäll, sjöar, älvar och vattenfall på vår väg till Vrådal.

Dag 5 Vrådal – Hemorten
Via Kongsberg och Drammen når vi Oslofjordstunneln som leder oss vidare på vår väg hemåt. Vi gör paus på lämpliga platser utefter vägen. På kvällen är vi åter på hemorten och efter denna resa är det svårt att inte förundras av vårt västra grannland.

Bokningen stängdes 2023-07-17 00:00
Skriv ut ikon

Från 7 475 kr / person

Avgått 2023-07-17

5 dagar


I priset ingår:
• Bussresa
• Del i dubbelrum
• Frukostbuffé
• Middag dag 1, 2, 4
• Båttur på Lysefjorden
• Färja Strömstad-Sandefjord enkel 
• Vägavgifter
• Reseledarservice

Enkelrumstillägg:

Tillägg

Brev per post 25kr

Påstigningsorter

Mariestad, Resecentrum hpl N/O 04:45
Skövde, Resecentrum 05:20
Skara, Busstation 05:45
Lidköping, Resecentrum hpl R/S 06:10
Grästorp, Tre Älgar 06:40
Trollhättan, Resecentrum 07:00
Vänersborg, Parallellgatan 14 07:15
Trestad Center (efter 30 min paus) 08:00
Uddevalla, Kampenhof 08:15
Uddevalla, Torp, hållplats F 08:25

Hotell

Kristiansand: Thon Hotel Parken 2023-07-17
Stavanger: Clarion Stavanger 2023-07-18
Vrådal: Strand Hotel 2023-07-20

 
Foto: Pererik Nyberg