Möt våren i tre Medelhavsländer

Möt våren i tre Medelhavsländer

Det Adriatiska havet lockar med sitt klara vatten, sitt utomordentligt gynnsamma klimat, sin historia och en uppsjö av vackra platser, öar och städer.

Stränder, vingårdar och natur inbjuder till strövtåg. Sloveniens kuststräcka mäter endast 45 km, men rymmer de medeltida städerna Koper, Izola, Piran och Portoroz och allt som en livsnjutare kan efterfråga. Vi bor i den lugna semesterorten Portoroz med sitt vindskyddade läge inne i en bukt. Under resan varvar vi avkoppling här med intressanta utflyktsmål i både Slovenien, Italien och Kroatien.

Dag 1
Hemorten - Berlin
Vi reser från våra hemorter mot Björkäng utanför Varberg. Här stannar vi för fika för de som önskar innan vi fortsätter mot Helsingborg. Här kommer våra reskamrater från Östergötland och vi skiftar lite bussar med varandra för fortsatt färd mot våra respektive resmål. Vi tar färjan över till Helsingör och kör de 20 milen över Danmark till Gedser för nästa färja till Tyskland. I Hennigsdorf, på randen till Berlin, når vi vårt hotell Wyndham Garden där vi checkar in och äter middag. Ca 70 mil.

  

Dag 2
Berlin - Rosenheim

Efter frukost far vi in i Berlin och gör en snabb rundtur innan vi tar oss ut på vägarna mot Bayreuth, Nürnberg och München. I Rosenheim, i södra Bayern, når vi Landgasthof-Hotel Happinger Hof som blir vårt nästa hotell. Incheckning och middag

Dag 3
Rosenheim - Portoroz
Vi lämnar Rosenheim på morgonen och kör vackra vägar över Alperna till Sloveniens härliga huvudstad Ljubljana som vi besöker under några timmar på eftermiddagen. Tidig kväll kommer vi till fina Hotel Riviera som skall bli vårt hem de närmaste 7 nätterna. Middag på kvällen. Ca 40 mil

 

Dag 4
Portoroz & Piran

Första dagen utforskar vi närområdet med en lokal ciceron – Portoroz och grannen Piran. Den pittoreska kulturpärlan Piran har en bilfri gammal stadsdel och stadens historia går ända tillbaka till antikens Grekland. Staden är en riktigt arkitektonisk pärla i venetiansk gotik, renässans och barock. Vi är tillbaka på vårt hotell under eftermiddagen och kan njuta av pärlan Portoroz och vårt fina hotell. Middag på hotellet på kvällen.

Dag 5
Ledig dag

En ledig dag i vårsolen i Slovenien är inte illa! Flanera längs strandpromenaden, bada i de uppvärmda poolerna eller bara sitt på ett café och njut av våren! Middag på kvällen på vårt hotell.

 

Dag 6
Lipica hingstfarm & vinprovning i natursköna Vipavadalen

Efter en avkopplande dag på hotellet ska vi utforska några sevärdheter inåt landet. Lipica anses vara stamorten för Lippizanerhästarna och Lipica hingstfarm är idag en stor uppfödare och ett intressant besöksmål. En lokalguide visar de stora domänerna och vi får bekanta oss med hästarna. Via ett skogs- och bergslandskap når vi därefter strax den natursköna Vipavadalen. Här har man producerat vin sedan romartiden och idag finner vi otaliga producenter längs vinvägen. I orten Vipava, som dalen är uppkallad efter, ligger ett trevligt vinotek i byns mitt. Vi besöker en av de många vingårdarna för att prova dalens stolta viner och är tillbaka i Portoroz under sen eftermiddag. Middag på vårt hotell.

Dag 7
Trieste & slottet Miramare (Italien)

Trieste tillhörde den habsburgska monarkin under drygt 500 år, men tillföll Italien efter första världskriget. Under en stadsrundtur får vi bl.a. se det vackra huvudtorget Piazza Dell’Unita, Teatro Romano och Canal Grande. Efter att ha flanerat runt ett par timmar besöker vi slottet Miramare och parken med exotiska växter och blommor. En guide visar oss runt och berättar historien om slottet vid havet som uppfördes av kejsare Franz Josefs bror Maximilian. Vi återvänder mot Portoroz och vårt hotell.Middag på kvällen

Dag 8
Ledig dag

Idag tar vi paus i Portoroz och njuter av ledigheten. Middag på vårt hotell i kväll.
 

Dag 9
Porec & Rovinj (Kroatien)

Portoroz och vårt hotell ligger inte långt från den kroatiska gränsen och idag gör vi en utflykt till de medeltida pärlorna Porec och Rovinj. Båda städerna har historiska stadskärnor belägna på halvöar och de är charmiga med sina trånga gränder och otaliga serveringar längs havet. På hemvägen gör vi halt hos en kroatisk vinbonde och provar Istriens viner. Middag på hotellet även i kväll.

Dag 10
Portoroz - Salzburg

På morgonen lämnar vår buss Slovenien och Portoroz. Vi kör vackra vägar över Alperna och kommer under tidig eftermiddag till Salzburg och vårt centrala hotell Mercure Salzburg City. På eftermiddagen och under kvällen kan vi uppleva den underbara staden Salzburg genom egna strövtåg och middag på egen hand.

Dag 11
Salzburg - Plzeň

Vi tar en lite lat morgon och far vid 10-tiden vidare norrut. Vi svänger in i Tjeckien och besöker Pilsner Urquells tillverkning och får en rundvisning. Givetvis får vi även prova de gyllene dropparna! Incheckning och middag på Vienna House Easy i Plzeň. Ca 30 mil

Dag 12
Plzeň - Rostock

Frukost och avresa. Vi far norrut genom Tjeckien och in i Tyskland. Framåt kvällen har vi kommit till Rostock där vi checkar in och äter middag på Kleine Sonne. Ca 65 mil.
 
Dag 13
Rostock - Hemorten

Efer frukost far vi ut till Calles för lite shopping innan färjan tar oss åter mot Danmark. I Helsingborg möter vi anslutningsbussar för fortsatt färd mot Väster- respektive Östergötland. Vi fortsätter vidare mot Göteborg som vi når 19:30 och här väntar anslutningsbussar för färd mot Trestad eller Skaraborgshållet.

Bokningen stängdes 2023-03-24 00:00
Skriv ut ikon

Från 15 990 kr / person

Avgått 2023-03-24

13 dagar

 

I priset ingår:
• Bussresa
• 12 nätter på hotell
• 12 frukost
• 11 middagar
• Utflykter enligt program
• Reseledarservice


Tillägg:
Enkelrumstillägg                                     3 690 kr
Dubbelrum med balkong mot land*      540 kr
Dubbelrum med balkong mot havet*    960 kr
* Gäller Hotel Riviera.


Valutor: 
Euro
Kuna (utflykten till Kroatien)

Tillägg

Bokad plats i bussen 150kr
Faktura via brev 25kr

Påstigningsorter

Lidköping, Resecentrum hpl R/S 05:35
Skara, Busstation 05:55
Vänersborg, Paralellgatan 14 06:00
Vara, Resecentrum hpl A 06:15
Trollhättan, Resecentrum hpl 14-15 06:15
Vårgårda, Järnvägsstation hpl X 06:40
Uddevalla, Museet Kampenhof 06:45
Ljungskile, Busstationen 07:05
Alingsås, Göteborgsvägen 7/Pendel-P 07:05
Stenungsund, HPL Munkeröd 07:20
Kungälv, ST1 Eriksdal 07:35
Göteborg, Gamlestadens station, Waterloogatan 08:15
Kungsbacka, Circle K södra infarten 08:35
Varberg, Motell Björkäng 09:55
Falkenberg, Järnvägstationen 10:10
Halmstad, Arena huvudingång 10:25
Helsingborg, ForSea Bussincheckning 11:25

Hotell

Wyndham Garden, Henningsdorf 2023-03-24
Hotel Happinger Hof, Rosenheim 2023-03-25
Hotel Riviera, Portoroz 2023-03-26
Hotel Mercure Salzburg City 2023-04-02
Vienna House Easy, Plzen 2023-04-03
Die Kleine Sonne, Rostock 2023-04-04

 


Wyndham Garden, Henningsdorf
Hotel Happinger Hof, Rosenheim


Portoroz
Hotel Riviera ★★★★
Mercure Salzburg City
Vienna House Easy, Plzen
Die Kleine Sonne, Rostock

Resan är ett samarrangemang med:
Resemakar´n & Vikingbuss